Aparatele de aer conditionat au devenit o necesitate indiscutabila in mediul urban al mileniului trei, chiar si in tari ca Romania. Clima temperata in care am crescut noi, cei de generatii nu chiar tinere, s-a transformat intr-un mod deja de netagaduit, iar verile nu mai sunt nici pe departe ce erau candva.
Imi amintesc cand eram copil, ca 33 de grade in iulie august insemna canicula. De un deceniu, daca nu chiar doua, la 33 de grade ne relaxam, temperaturile de peste 40 de grade devenind deja ceva uzual.
Dar sa intram in detalii. Mas Instal va pune la dispozitie o selectie speciala de echipamente - pentru a le vedea mergeti la sectiunea Oferta Aparate de aer conditionat.
Dar stim noi suficient de multe despre aceste sisteme, pentru a putea face o alegere inspirata si mai ales, potrivita? In caz ca nu, sau ca nu sunteti siguri, iata o serie de detalii cat se poate de utile:
Tehnologia inverter conduce la scaderea consumului de energie electrica. In esenta, se evita pornirea si oprirea repetata a compresorului, operatie care generaza un consum ridicat de energie.
In sistemul imperial britanic, Btu vine de la British Therman Unit, echivalentul in Sistemul International de Masura fiind Joule, unde 1 Btu = 1055 J. In fapt, cand se vorbeste de puterea unui aparat de aer conditionat, se vorbeste de rata de transmitere a energiei, puterea masurandu-se in Btu/h sau W.
DF este functia de decongelare automata. In timpul de functionare aburul este produs de unitatea exterioara. Acest semnal de alarma pe care il da aparatul tau de aer conditionat nu este un defect de fabricatie. Practic, cand se dezactiveaza modul Heat (caldura), functia se dezactiveaza si ea.
Alegerea unui anume aparat de aer conditionat tine in primul rind de suprafata pe care dorim sa o acoperim. Si, mai mult de atat, tine chiar si de volumul incaperii, pentru ca diferenta dintre o camera de bloc cu inaltimea de 2,30 cm si o camera intr-o casa - vila unde putem avea si 3 - 4 m inaltime este semnificiativa. Ne putem imagina ca volumul aproape se dubleaza, cand vorbim chiar de aceeasi suprafata. Asadar, atentie si la inaltimea camerelor, pentru ca informatiile furnizate sunt date pentru camere cu inaltime medie de 2,3 - 2,5 m. Formula corecta de calcul pentru BTU = supfata x inaltimea x 40 x 3,412. Ca idee, pentru o inaltime medie a camerelor, acoperirea unui aparat de aer conditionat de 12.000 Btu este de 20 - 30 mp pentru spatii comerciale (camere cu inaltime mai mare) si de 24 - 35 mp pentru locuinte.
WiFi ready inseamna ca aparatul este pregatit corespunzator pentru a putea fi controlat de la distanta prin intermediul tabletei sau a telefonului, dar nu este echipat complet, ci este doar potrivit pentru a functiona de la distanta. Pentru o buna functionare, mai este necesara achizitionarea unui modul compatibil cu aparatul de aer conditionat.
O problema care ar putea sa apara la folosirea unui aparat de aer conditionat este aceea a scurgerii apei din unitatea interna. O astfel de posibilitate poate avea mai multe cauze: fie nu sunt spalate filtrele lavabile ale unitatii internet, fie unitatea interna nu a fost igienizata, fie furtunul de eliminarea a condensului este infundat sau nu are panta corespunzatoare (efect de contrapanta), fie nu mai este destul freon in aparat, fie unitatea interna nu este montata perfect orizontal (la boloboc, cum se spune).
Dry Mode este functia de dezumidificare (simbolul picaturilor de apa pe telecomanda). Atunci cand umiditatea locuintei este ridicata, chiar daca afara nu este foarte calda, se creaza un disconfort termic destul de accentuat. In astfel de situatii este indicat sa folositi DRY MODE pentru a elimina umiditatea din atmosfera. In acest mod aparatul de aer conditionat nu sufla mult aer rece, uscand in special camera, fara sa o raceasca in mod deosebit.