POMPE DE CALDURA AER-APA
Ca principiu de functionare, o pompa de caldura transfera energia termica dintr-un mediu in altul.
Pe modul de incalzire, pompele de caldura extrag caldura si umezeala din aerul exterior, iar cu ajutorul compresorului, agentul frigorific se incalzeste la o temperatura mai ridicata astfel incat sa faciliteze transferul de caldura cu interiorul casei sau producerea de apa calda menajera.
Vara - pentru racirea locuintei, circuitul se inverseaza, pompa de caldura devenind in principiu un aparat de aer conditionat..
Diferenta dintre o pompa de caldura si o centrala in condensatie consta in primul rind in consumul anual de gaze si de energie electrica consumata. Daca luam in calcul o locuinta cu o suprafata de 400 mp neizolata termic, o centrala pe gaze in condensatie consuma anual in jur de 140.000 kw/h/an, ale carui costuri se ridica la aproximativ 24.000 lei pe an.
O pompa de calcura consuma energie electrica in cuantum de aproape 30.000 pe an, daca e vorba de o pompa cu circuit deschis apa-apa, respectiv de 19.000 lei pe an, daca e vorba de o pompa caldura folosita pentru incalzirea prin pardoseala.
Asadar, diferentele dintre cele doua sisteme de incalzire observati ca sunt in primul rand de pret. Incalzirea prin pardoseala folosind o pompa de caldura apa - apa fiind mult mai ieftina decate celelalte alternative.